Stichting Elburg helpt Gambia

29 maart 2018

Stichting Elburg helpt Gambia

Het bestuur van de stichting bestaat uit:

Aart van Triest – voorzitter
Henk Hulst – secretaris
Anitha Schoonhoven – penningmeester
Marijke Fikse – bestuurslid
Anneke Uitendaal – bestuurslid

In opdracht van het bestuur maakt de heer Ben van Pijkeren van Flynth Accountants en Adviseurs te Dronten de jaarrekening voor publicatie op onze website.

Inleiding:

We kwamen tijdens een vakantie in aanraking met de bevolking van Gambia. Deze eerste kennismaking liet een diepe indruk achter. De armoede waarin deze mensen leven is onvoorstelbaar voor ons westerlingen, maar de vriendelijke bevolking en toch ook de tevredenheid van de Gambianen maakten indruk. Niet voor niets heeft het gebied de bijnaam “The Smiling Coast”.

Wij kwamen in contact met de Stichting Banyaka the Gambia uit Heemstede die in het binnenland van Gambia, in het dorp Banyaka, een basisschool heeft gebouwd waar nu ruim 1000 kinderen les krijgen.

In dit gebied was de medische zorg nihil, een keer in de maand kwam er een dagdeel een medische caravan, een vorm van een consultatiebureau, voor zuigelingenzorg en controle zwangere vrouwen.

De Stichting Banyaka the Gambia had de intentie om in Banyaka een medische post te bouwen maar dat was door verschillende oorzaken nog niet gelukt.

Doelstelling.

Stichting Banyaka the Gambia & Stichting Elburg helpt Gambia hebben in goed overleg besloten om te gaan samenwerken en dat Stichting Elburg helpt Gambia het Banyaka Health Center gaat bouwen.

In 2012 hebben we als Stichting Elburg helpt Gambia een convenant met het Ministerie van Volksgezondheid in Gambia gesloten. In dit convenant staat omschreven wat de taken zijn van het Gambiaanse ministerie en van Stichting Elburg helpt Gambia.

Het bouwen van het Banyaka Health Center was één van de taken van onze stichting en daar zijn we in 2013 mee opgestart.

Het Banyaka Health Center is in januari 2014 in gebruik genomen en is op 5 april 2014 officieel door de Minister van Volksgezondheid van Gambia geopend.

Het Banyaka Health Center bestaat uit:

Een aantal gebouwen waarin gevestigd zijn een receptie, wachtkamers, 2 consultatie kamers, een laboratorium, 2 verpleegafdelingen met in totaal 20 bedden, een kraamkliniek met 2 bevallingskamers en 2 kamers met 4 bedden voor de hoogzwangere- en bevallen vrouwen, sanitaire ruimten, een wasserette en een groot magazijn.

Naast de medische post hebben wij huisvesting gebouwd voor de medische staf, stagiaires en vrijwilligers uit Holland en de rest van Europa. Het geheel bestaat uit 10 zit-slaapkamers, een gemeenschappelijke woonkamer/keuken, toiletten en 3 badkamers.

Het Banyaka Health Center is 7 dagen per week- en 24 uur per dag geopend. Hiervoor zorgt de staf, die bestaat uit 20 personen onder leiding van Mrs. Naffie Jatta.

De elektriciteit wordt opgewekt door in totaal 3 solar systemen met voldoende opslagcapaciteit voor verlichting, ventilatoren, koelkasten ende  medische apparatuur ook tijdens de nachtelijke uren. Er is een eigen drinkwater systeem met een pomp in een 50 meter diepe boorhole die het water oppompt naar een voorraadtank van 2000 liter. Het water is in een laboratorium onderzocht en het is prima drinkwater van een zeer goede kwaliteit.

Voor de hygiëne en het voorkomen van overdraagbare ziekten door mens en dier is er om het gehele terrein een 140 meter lange muur gebouwd om het terrein af te sluiten voor koeien, geiten, kippen, apen en mensen die er anders vrij in- en uit konden lopen.

Binnen de muren van het complex is een tuin aangelegd waar verschillende soorten  groenten worden geteeld voor het bereiden van voedsel voor de staf.

Algemeen:

Elke 1e woensdag van de maand is er een consultatiebureau in de kliniek voor baby`s en zwangere vrouwen.  Dit is elke keer weer een kleurrijk gebeuren met ruim 250 dames in hun African dress en hun prachtige kindjes.

Er komen per jaar ongeveer 30.000 mensen naar onze kliniek voor medische hulp en ruim 700 zwangere vrouwen om er te bevallen.

Deze patiënten komen uit de wijde omgeving van Banyaka vaak te voet naar de kliniek, voor sommigen is dat meer dan 2 uur heen en 2 uur terug lopen.

Als het in Gambia regentijd is, zijn er heel veel malaria patiënten en zijn alle bedden vaak bezet met meerdere personen in één bed.

Als er patiënten komen die gecompliceerde medische zorg behoeven moeten zij naar het grote ziekenhuis in Banjul, de hoofdstad van Gambia, worden vervoerd. Dit is met de ambulance meer dan 90 minuten rijden en dit gebeurt in de regentijd met een Landrover uit 1984 van het Nederlandse leger. Buiten het regenseizoen hebben we nu de beschikking over een prachtige compleet ingerichte ambulance die in 2015 is geschonken door het Witte Kruis.

Toekomstvisie 2018-2020:

In oktober 2017 is het Banyaka Health Center overgedragen aan een Management Team bestaande uit Stichting Elburg helpt Gambia, de directeur Mrs. Naffie Jatta, de kassier Mr. Gibril Sonko en Mr. Ebrima Sonko een Politie officier uit het dorp.

Dit Management Team heeft zich ten doel gesteld om het Banyaka Health Center financieel onafhankelijk te maken. Dit willen we bereiken door meer faciliteiten in kliniek onder te brengen met o.a. een eigen apotheek, een echo apparaat en een couveuse voor de kraamkliniek en ECG apparatuur om hartfilmpjes te maken.

We zijn gaan samenwerken met Kamanjor KAFOO aprendieno juntas, deze Spaanse organisatie geeft voorlichting op het gebied van family planning en vrouwenbesnijdenis, dit om genitale verminkingen te voorkomen.

Op deze manier krijgt het Banyaka Health Center een steeds belangrijker regionale functie.

In het convenant met het Ministerie van Volksgezondheid is opgenomen dat het Ministerie de medische post in zijn geheel overneemt en zodoende is de continuïteit van het Banyaka Health Center gewaarborgd.