Banyaka lower basic school

Hein en Ineke Uitendaal waren in 1995 voor het eerst op vakantie in Gambia en werden gegrepen door het land, de hartelijkheid van de bevolking, maar ook door de achterstand in het onderwijs.

Tijdens een bezoek aan het binnenland, kwamen zij terecht in het dorp Banyaka waar een start gemaakt was met de bouw van een klaslokaal. Het was daar waar zij werden geconfronteerd met de grote behoefte aan onderwijs, maar ook de armoede die het lastig maakt deze behoefte te vervullen.

Eenmaal thuis besloten zij zich in te gaan zetten voor goed onderwijs in Banyaka. Zij geloofden dat educatie de basis is voor de ontwikkeling van een gemeenschap. Zo ontstond Stichting Banyaka the Gambia.

Er is in die jaren heel wat bereikt. Zo is dat ene klaslokaal, door hun inzet, uitgegroeid tot een volwaardige school met 24 klaslokalen waar momenteel een kleine 1100 kinderen onderwijs genieten in twee shifts per dag. Vier van de leerkrachten die momenteel les geven hebben zelf ook op Banyaka Lower Basic School gezeten. Naast de school staat er met inzet van de Stichting Elburg helpt Gambia een compleet ‘Health Center’.

In 2016 hebben Hein en Ineke Uitendaal de Stichting Banyaka the Gambia opgeheven en de ondersteuning van de school overgedragen aan stichting Elburg helpt Gambia. Al hoewel er al heel veel is gerealiseerd, er kan nog een hoop gedaan worden voor beter onderwijs.
Sinds 2018 is Anneke Uitendaal, een dochter van Hein en Ineke, toegetreden tot de stichting, zodat zij de werkzaamheden van haar ouders voor de school in Banyaka kan voortzetten.

Zo is er behoefte aan elektriciteit voor computers bijvoorbeeld.
Er is behoefte aan meer lokalen en aan verblijven voor de leraren. Daarnaast is het onderhoud van de school ook een kostenpost.
En daar helpen wij, met uw hulp, graag bij.

Voor de school heeft Stichting Elburg helpt Gambia een speciale bankrekening geopend bij Triodos Bank.Donaties voor Banyaka Lower Basic School kunt u overmaken naar:

NL58 TRIO 0379 3294 25 t.n.v. Elburg voor Gambia

De activiteiten van de school kunt u volgen op Facebook.